نسخه Pdf

مراقبت از نهال سینما در سیما

مراقبت از نهال سینما در سیما

تلویزیون بدون تردید امروز مهم‌ترین مرکز برای حمایت از فیلم کوتاه و سازندگان این نوع فیلم‌ها محسوب می‌شود. تولید و پخش برنامه‌هایی با موضوع فیلم کوتاه، نشانه درک درست مدیران سیما از این قالب مهم و آینده است.

نکته مهم این است که فیلم کوتاه و جشنواره‌ای که برای آن برگزار می‌شود، درواقع عرصه و محل پرورش و آماده‌سازی نسل آینده سینمای کشور است. همان‌طور که خیلی از کارگردان‌های مطرح امروز سینمای ما در دهه‌های قبل، در همین زمینه ذوق‌آزمایی کرده بودند و بعدا به ظهور رسیدند. ابراهیم حاتمی‌کیا، رسول ملاقلی‌پور، احمدرضا درویش، مجتبی راعی، مجید مجیدی و خیلی‌های دیگر، ابتدا فیلم کوتاه می‌ساختند و بعدا با تجربیاتی که از تولید این آثار کسب کردند سراغ فیلم بلند رفتند. 
اتفاقا زمینه فکر، سلیقه و جهت محتوایی فیلم‌های آنها از همان زمان و در همین قالب شکل گرفته بود. به‌همین‌دلیل هم تولید برنامه با موضوع فیلم کوتاه را باید برنامه‌ای پایه‌ای قلمداد کرد که سازنده ریشه‌های درخت سینمای بدنه کشور خواهد بود. هرآنچه امروز برای سازندگان این فیلم‌ها و آثارشان پیش بیاید، درواقع پیش‌زمینه‌ای برای فیلم‌های بلند سینمایی در دهه آینده خواهد بود. اگر قرار است درخت سینمای ایران تناور، پرشاخ‌وبرگ و مملو از ثمرات مفید و شکیل باشد، باید از هم‌اکنون ریشه‌های آن با چنین برنامه‌هایی ساخته شود.
برنامه «سینمای‌جوان» که پخش آن به‌تازگی آغاز شده، برنامه‌ای با رویکردی تخصصی است که می‌تواند فیلمسازان جوان و فعالان فیلم کوتاه و علاقه‌مندان به این نوع فیلم‌ها را سیراب کند. البته پیش از این و با سابقه‌ای طولانی‌تر، برنامه «سینمای کوتاه» شبکه آی‌فیلم است. این شبکه معاونت برون‌مرزی صداوسیما هم با هدف معرفی فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه و بهتر دیده‌شدن آنان، چنین برنامه‌ای را روی آنتن می‌برد و زمینه‌ساز آشنایی دیگر ملل با سینماگران جوان ایرانی و آثار آنها می‌گردد. این برنامه فرصتی ارزشمند برای فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه است تا توانمندی‌های‌شان را بیشتر در معرض دید جامعه هنری قرار دهند و زمینه برداشتن گام‌های بزرگ‌تر و موثرتر در آینده، برای آنان فراهم شود. درهرحال، برنامه‌های حوزه فیلم کوتاه در تلویزیون باید جنبه انتقادی پررنگ‌تری نسبت به برخی انحرافاتی که به‌ویژه از سوی جشنواره‌های خارجی، فیلمسازان جوان را تهدید می‌کنند اتخاذ نمایند تا از این نهال هنر هفتم در کشورمان حراست و مراقبت شود.