printlogo


پرس‌تی‌وی و بایسته هایش در دوازدهمین سالگرد تاسیس
در برابر توفان

پرس‌تی‌وی 12 سال پرفراز و نشیب را پشت سر گذاشت. رسانه‌ای كه آمد تا طرحی نو دراندازد و در هیاهوی رسانه‌های غوغاسالار جهان، ندایی متفاوت و صدایی رساتر از دیگر رسانه‌ها را طنین‌انداز كند.
11 تیر 1386 كسی نمی‌دانست به‌زودی این رسانه در خانه‌های انگلیسی زبانان قلب اروپا و آمریكا جای می‌گیرد و كار اعتماد و اعتبارسازی آن برای خود به جایی می‌كشد كه وقتی خمودگی و بایكوت خبری رسانه‌ای چون بی.بی.سی نسبت به ماجرای جنگ غزه آزاردهنده می‌شود، مردم لندن را به مقابل بنگاه سخن پراكنی بریتانیا می‌كشاند تا اعتراض كنند چرا این رسانه حق دسترسی آنان به جریان اطلاعات آزاد جهانی درباره حوادث غزه را محترم نمی‌شمارد و از پرس تی وی عقب مانده است؛ پرس‌تی‌وی ایرانی در كشوری كیلومترها دورتر.
در این سال‌ها پرس‌تی‌وی حوادث بسیاری را پشت سر گذاشته است. از تحریم شبكه‌های كابلی در انگلیس و لغو مجوز فعالیت از سوی آفكام تا آسیب دیدن و حتی كشته شدن فرهاد تقدسی و حبیب‌ا... حسین‌زاده افغانستان، سرنا شیم در مرز تركیه و سوریه و مایا ناصر در سوریه.
هیچ‌كس نمی‌تواند منكر آن باشد كه پرس تی وی از زمان افتتاح تاكنون چنان در موج آفرینی خبری و روشن كردن حقایق رویدادها و پس پرده اخبار و رخدادها قوی و پویا ظاهر شده كه تنها عامل بازدارنده آن را استفاده از تحریم این شبكه دانسته‌اند. تحریم‌هایی كه به وضوح از قدرت تاثیرگذار و نفوذ فزاینده این رسانه به‌رغم تمام مشكلات و تنگناهای داخلی و خارجی آن اعم از كمبود بودجه و... تا مانع تراشی‌های غرب علیه حتی حضور این رسانه در فضای مجازی حكایت دارند.
این سخن ما نیست. شیرین عبادی چندی پیش به دولت آمریكا مشاوره داد تا به جای تحریم اقتصادی و قبل از آن، صدای رسانه‌های برون مرزی ایران را خاموش كند. یا تازه‌ترین تحلیل صورت گرفته در باره پرس‌تی‌وی مربوط به اندیشكده «مركز مطالعات بین‌الملل و راهبردی آمریكا» است كه در فرازی از آن، به‌رغم تلاش برای كوچك جلوه دادن فعالیت‌های رسانه‌های برون‌مرزی ایران، اذعان شده است: «گرچه دسترسی جهانی ‌ـ سازمان‌هایی همچون صداوسیما به گستردگی شبكه‌هایی همچون  بی.بی.سی، سی.ان.ان و الجزیره نمی‌رسد اما با وجود این فعالیت‌های قدرت نرم ایران نگران‌كننده است. تهران در حال بسط پروپاگاندای خود در جهان است... ایران این توانایی را دارد تا حضور خود را در جهان پررنگ‌تر كند...» و این در حالی است كه در این گزارش از پرس‌تی‌وی نیز به‌عنوان یكی از مهم‌ترین رسانه‌های برون‌مرزی ایران نام برده و به فعالیت‌های آن پرداخته شده است.
واقعیت این است كه پرس تی وی به‌رغم همه این تحریم‌ها، همچنان نقش پیشقراولانه خود در میان رسانه‌های آلترناتیو جهان را ادامه می‌دهد و فقط ذكر یك نمونه از اثر‌گذاری فعالیت این رسانه به‌رغم تهدیدها كافی است تا صحت این مدعا اثبات شود.
دی ماه سال گذشته بود كه مرضیه هاشمی مستند‌ساز، مجری و خبرنگار شبكه پرس‌تی‌وی در آمریكا بازداشت شد و همگان اذعان كردند اگر اطلاع‌رسانی گسترده و كمپین‌سازی پرس‌تی‌وی نبود، چه بسا زمان بازداشت هاشمی طولانی‌تر می‌شد و اتفاقات وحشتناكی در پرونده قضایی ناصواب علیه وی رخ می‌داد. به‌ویژه كه همه اینها در شرایطی است كه نیمه سال گذشته موج بزرگی از مسدود‌سازی اكانت‌ شبكه‌های برون‌مرزی ایران به راه افتاد. همان اتفاقی كه نویسنده گزارش «مركز مطالعات بین‌الملل و استراتژیك آمریكا» هم به آن اشاره داشته و می‌نویسد: «اخیرا شركت فایر آی تحقیقی را در این زمینه انجام داده كه نشان می‌دهد عملیات نفوذ ایران بسیار مهم است و مشخص می‌کند این كشور به صورت آنلاین و از طریق شبكه‌های اجتماعی سعی در شكل دهی گفتمان سیاسی دارد.»
اما گذشته از همه اینها، واقعیت این است كه با ظهور و بروز جریان نوین اطلاعاتی در عرصه دیپلماسی و پدید آمدن فناوری‌های نوین ارتباطی،‌ بهره‌وری از ابزارهای دیپلماسی رسانه‌ای اكنون در اوج شكوفایی و بلوغ خود به سر می‌برد و پرواضح است كه بدون ‌دست یازیدن به این ابزارها و در خلأ فناوری‌های رسانه‌ای و ارتباطی هیچ كشوری قادر نیست در عرصه بین‌المللی، منافع و اهداف خود را در صحنه سیاست خارجی دنبال و حفظ كند.
پرس‌تی‌وی نیز در پایان 12 سالگی‌اش، در مرحله‌ای حساس و در گذر از رسانه سنتی، به كاربست حداكثری رسانه‌های نوین برای تكمیل رسالت رسانه‌ای خود نیازمند است تا با توانی بیش از هر زمان دیگر جای پای خود را در میدانی فراخ‌تر از همیشه و به وسعت دنیای بزرگ رسانه‌های مجازی محكم كند. جای پایی كه با درخشش بی‌نظیر پرس‌تی‌وی در ماجراهایی مثل اطلاع‌رسانی سقوط پهپاد آمریكایی در همین اواخر، اشغال ناشدنی و مثال زدنی است.
همه اینها را باید قدر دانست و حمایت كرد.... از شبكه‌ای كه در خط مقدم نبرد رسانه‌ای با دشمن است و هر روز باید پویاتر از روز پیش باشد.