printlogo


نشست خبری سومین جشنواره «نوایش» و سازوكار جدید رادیو نمایش برگزار شد
تلاش برای تعامل اصولی با همه شبكه‌های رادیویی

رادیو نمایش كه از اسمش هم پیداست، از آن شبكه‌هایی است كه به دلیل فضای متفاوتش با بقیه، دایره مخاطبانش هم فرق می‌كند و خیلی‌ها با صداهایی كه روایتگر داستان‌های كوتاه و بلند شده‌اند، بارها به دنیای آدم‌های واقعی، سرزمین‌های خیالی و احساسات مختلفی كه شنونده را با خود می‌كشد، همراه شده‌اند.
این شبكه هر سال در كنار نمایش‌های مختلفی كه پخش می‌كند، سابقه برپایی برنامه‌ها و جشنواره‌های گوناگونی را در این فضا دارد، «نوایش» یكی از این رویدادهاست. جشنواره نمایش‌های كوتاه رادیویی كه انتخاب آثار آن به‌تازگی انجام شده و نشست آن روز گذشته ۱۹مرداد با حضور حمیدرضا افتخاری، مدیر رادیو نمایش و دست‌اندركاران این جشنواره در محل رادیو نمایش برگزار شد.
افتخاری در ابتدای این نشست از حضور تازه‌اش در این شبكه و مطالعاتی كه این روزها درباره فضای موجود در رادیونمایش مشغول آن است، گفت.
در ادامه او بااشاره به برنامه‌ریزی و رویكرد تازه‌ای كه برای این شبكه در نظر گرفته، بیان كرد: از ابتدای مهر رویكرد برنامه‌سازی در رادیو نمایش متفاوت می‌شود و با ساز‌و‌كار جدیدی به حوزه تولید نمایش‌های رادیویی ورود می‌كنیم؛ ما از این به بعد از تهیه‌كنندگان طرح نمایشی دریافت می‌كنیم و آنها با شكل‌گیری تیم‌های نمایشی این فرآیند را پیش می‌برند. پیش از این نویسنده‌ها متن می‌آوردند و حالا تهیه‌كننده است كه این طرح را می‌آورد و نویسنده ابتدا باید سراغ تهیه‌كنندگان برود.
مدیر رادیو نمایش درباره گونه‌های نمایشی مختلف در این شبكه گفت: گونه‌های مختلفی داریم كه از گونه‌های سنتی نمایش بگیرید تا گونه‌های مدرنی كه در دنیای نمایش به آنها پرداخته می‌شود و به‌تدریج به جدول پخش اضافه می‌شوند، اولویت با این مدل از فرم‌های جدید است و شانس تصویب بیشتری به سایر طرح‌ها داریم. ماموریت اصلی اداره كل هنرهای نمایشی، تولید نمایش است. پیش از این هم كار طنز تولید شده، اما اكنون قرار است اتفاقات جدیدی رخ دهد و برای بعد از محرم و صفر یك سریال ۳۰ قسمتی طنز نمایشی داریم كه از دهم آبان پخش آن شروع می‌شود.
برنامه‌های غیر نمایشی هم مورد دیگری بود كه افتخاری با اشاره به یكی از آنها اضافه كرد: درباره رادیو فیلم در حال بررسی هستیم. باید مزایای برنامه‌های موفقی را كه به هر دلیلی تعطیل یا متوقف شده‌اند، بررسی كرد. رادیو نمایش شبكه‌ای جوان است و قدمت زیادی ندارد. سابقه برنامه‌های غیرنمایشی رادیو نمایش در حال بررسی است. به طور كلی رادیونمایش تا حدی عقب‌نشینی داشت كه در زمان خود تصمیم درستی بود ولی الان برنامه‌ریزی‌هایی داریم و برنامه‌هایی از ابتدای مهر اضافه خواهند شد. ما اكنون دو برنامه زنده غیرنمایشی داریم كه حدود چهار ساعت است و به بیش از ده عنوان و با ده ساعت برنامه خواهد رسید.
او در ادامه سراغ آرشیو نمایش‌های رادیو رفت و گفت: آرشیو رادیو نظم درستی ندارد، موجودی آنالوگ به دیجیتال تبدیل شده است ولی هنوز قابل استفاده نیست و خود ما باید ساز و كاری طراحی كنیم كه از زحمات دوستان بهره بگیریم. برخی از كارها فقط یك بار اما برخی آثار چندین بار پخش شده‌اند كه به طور كلی در حال بررسی اینها هستیم. جشنواره «نوایش» هم مساله دیگری بود كه افتخاری درباره برگزاری‌اش بیان كرد: رادیو نمایش پیش از این دو جشنواره در حوزه نمایش‌های كوتاه رادیویی اجرا كرده بود كه با نام‌های دیگری برگزار شدند. از آنجا كه شبكه نمایش نیاز به نوعی شوك داشت نوایش را در سومین دوره آن طراحی كردیم و قرار است سالی یك بار یا دو بار آن را برگزار كنیم.
او درباره آثار دریافتی از داوری كارها خبر داد و گفت: از ۲۵‌تیر دریافت آثار را شروع كردیم، در زیرساخت‌ها مشكلاتی داشتیم با این حال بعد از تغییر سایت آثار را دریافت كردیم كه جمع آنها به ۴۸۶ رسید و ۳۶۸ اثر به بخش داوری راه پیدا كرد. ۲۲۴ اثر در بخش حرفه‌ای و ۱۴۴ اثر هم در بخش مردمی كار رسید كه این آثار از ۲۰ استان بودند.
افتخاری در پاسخ به خبرنگار جام‌جم درباره علت انتخاب موضوع جشنواره پیرامون دهه ولایت و محدودیت‌هایی كه به دنبال این انتخاب می‌آید،گفت: ما محدودیت زمانی داشتیم و اگر موضوع آزاد را انتخاب می‌كردیم، امكان داوری آثار در آن بازه زمانی را نداشتیم، به همین دلیل این چارچوب را با مشخص كردن موضوع و حتی تعداد آثار ارسالی ایجاد كردیم و از هر فرد بیشتر از دو اثر نمی‌گرفتیم. با این حال برای دوره‌های بعدی با توجه به استقبالی كه این روزها داشتیم، فكر می‌كنیم در یك دوره شش ماهه  یا بیشتر كه برای جشنواره صرف می‌كنیم حداقل 5000 اثر به دستمان برسد و آن زمان چون دورخیز مناسبی داریم، می‌توانیم بدون چنین محدودیت‌هایی پاسخگوی آنها باشیم.
او درباره تعامل با دیگر شبكه‌های رادیویی بیان کرد: این تعامل همیشه وجود داشته، اما در طول آن رادیو نمایش مدام كارهایی را می‌ساخت و بعد به آنها می‌داد تا پخش كنند. حال طبق برنامه‌ریزی كه داریم می‌خواهیم تا این شیوه را تغییر كنیم و حلقه اتصالی را كه لازم است مجددا شكل دهیم تا كار اصولی تر پیش برود. به این شكل كه می‌گوییم آقای مدیر فلان شبكه شما بگو در چه زمینه‌ای به نمایش بیشتر نیاز داری تا ماهم در آن فضا پیش برویم.
مدیر رادیو نمایش درباره این‌كه چقدر از طریق بخش مردمی جشنواره نوایش كشف استعداد خواهد شد، گفت: بخش مردمی جشنواره نوایش با هدف كشف استعداد طراحی شده و قرار است برگزیده‌های این آثار در دهه ولایت از رادیو نمایش پخش شود و به نوعی به صورت غیررسمی جذب استعداد خواهیم داشت. همچنین ما اینجا فضایی را هم برای كارهای دانشجویی درنظر گرفته‌ایم. در بخش دیگری از نشست وی درباره نبود رادیو تئاتر در جشنواره تئاتر فجر تصریح كرد: جلسه‌ای با برهانی مرند داشتم كه چرا رادیو تئاتر در جشنواره تئاتر فجر نیست چون ما به شدت علاقه‌مندیم كه بخش رادیو تئاتر در این جشنواره دیده شود خود ما هم برای رادیو تئاتر برنامه‌های زیادی داریم و امیدوارم در جلسات بعدی اتفاقات بهتری رخ دهد.
او در آخر از احیای برنامه «قصه شب» در رادیو ایران با افزایش كیفیت آن خبر داد. در پایان این نشست، خبرنگاران از پشت صحنه تمرین نمایش رادیویی «شب تاریك» دیدن كردند و رضا عمرانی كارگردان این اثر، ضمن بازآفرینی صحنه‌ای از نمایش با هنرمندی بازیگران این مجموعه 15 قسمتی، به سوالات خبرنگاران در خصوص نحوه تولید نمایش رادیویی پاسخ داد .