printlogo


انتشار عکس با شکستن رمز رایانه ای مجازات سنگینی دارد
فرجام تلخ انتقام‌های اینترنتی

«آن‌قدر به هم علاقه داشتیم كه فكرش را هم نمی‌كردم یك روز كارمان به جدایی و بعد هم این اتفاق عجیب بكشد.
 دلیل جدایی من از شوهر سابقم منطقی بود و شاید هر زن دیگری جای من بود و متوجه این مشكل در شوهرش می‌شد، از او جدا می‌شد. من برای نجات خودم و زندگی كه هنوز آن را آغاز نكرده بودم، چاره‌ای جز جدایی نداشتم.» اینها حرف‌های زن جوانی است كه مدتی پیش به دلیل انتشار عكس‌های خصوصی و سرگذشت زندگی‌اش در یك كانال تلگرامی به پلیس فتای استان خراسان رضوی رفت تا از مجرم اینترنتی شكایت كند.
سپیده داستان زندگی خود را این‌طور ادامه می‌دهد:
« چند سال پیش با مرد جوانی آشنا شدم و بعد از آشنایی‌های اولیه عقد كردیم. چند ماه اول روابط خیلی خوبی با هم داشتیم و خوشحال بودم كه مرد زندگی‌ام را پیدا كرده‌ام. اما عمر این شادی خیلی طولانی نبود و بعد از مدتی متوجه شدم او معتاد است. زندگی با یك مصرف كننده مواد مخدر آسان نیست و برای همین پس از دو سال عقد، درخواست طلاق دادم. پس از جدایی، دیگر از شوهر سابقم خبر نداشتم تا این‌كه اتفاق عجیبی افتاد و از طریق همكاران و دوستانم متوجه شدم فرد ناشناسی یك كانال تلگرامی راه‌اندازی و همه افرادی را كه با من در تلگرام ارتباط دارند، عضو این كانال كرده است. عجیب‌تر این‌كه مدیر این كانال تلگرامی، تمام اطلاعات و عكس‌های شخصی‌ام را در كانالش منتشر و حتی ماجرای دو شكست در زندگی مشتركم را برای مخاطبانش توضیح داده بود. نمی‌توانستم ردی از مدیر كانال پیدا كنم و برای همین به پلیس فتا مراجعه و از آنها درخواست كمك كردم.»
همزمان با تشكیل پرونده قضایی برای سپیده، پلیس تحقیقاتش را برای پیدا كردن مزاحم تلگرامی آغاز كرد. پس از گذشت چند روز، تحقیقات پلیس به نتیجه رسید و رد پای مرد مزاحم را پیدا كرد. متهم پس از انتقال به پلیس فتا به جرم خود اعتراف كرد و به افسر تحقیق پرونده‌گفت:« من شوهر دوم سپیده بودم. بعد از گذشت دو سال از زندگی مشترك‌مان، همسرم متوجه اعتیادم شد و فهمید شیشه می‌كشم. با فهمیدن موضوع اعتیاد، بلافاصله درخواست طلاق داد كه به‌شدت از كار او ناراحت شدم و كینه‌اش را به دل گرفتم. آن‌قدر ناراحت بودم كه تصمیم گرفتم از او انتقام بگیرم. بعد از مدتی متوجه شدم او سیمكارتش را تغییر داده، اما همچنان برای تلگرام از سیمكارت قبلی خود استفاده می‌كند. تلگرامش را هك كرده و تمام اطلاعات، عكس‌های خصوصی و شماره دوستان و همكارانش را كه در تلگرام با آنها ارتباط داشت، به‌دست آوردم. پس از آن، یك كانال تلگرامی ایجاد و تمام افرادی كه با همسر سابقم آشنا بودند را در آن عضو و داستان زندگی و عكس‌هایش را منتشر كردم، اما مدتی بعد توسط پلیس درستگیر شدم.»

زندان و اعدام، مجازات انتشار تصاویر خصوصی
دكتر آرش حقیقت فرد، حقوقدان 
فضای مجازی نامش مجازی است و ریشه‌های حقیقی آن قابل مشاهده نیست، اما در واقع رد پای افراد در این فضا بسیار بیشتراز فضای واقعی دیده می‌شود و قابل ردیابی است. به همین دلیل اگر فردی اقدام به انتشار عكس یا فیلم خصوصی در فضای مجازی كند، توسط پلیس فتا شناسایی و دستگیر می‌شود. مجازات انتشار عكس و فیلم‌های خصوصی افراد در فضای مجازی بسیار سنگین است.
البته تلقی عمومی مردم این است كه این قانون و مجازات در مورد انتشار عكس و فیلم‌های بانوان تعیین شده، در حالی‌كه این حساسیت نه‌تنها در مورد خانم‌ها بلكه در مورد مردان نیز وجود دارد. بر همین اساس، اگر كسی عكس‌های خصوصی دیگران را به هر طریقی به‌دست آورد كه برای به‌دست آوردن آنها رمزهای رایانه‌ای را دستكاری‌كند، حداقل مجازاتی كه قانون برای فرد خطاكار تعیین كرده، ده سال زندان است. اگر فیلم و عكس‌های منتشر شده مستهجن و دارای محتوای جنسی باشد، مجازات اعدام و اگر تصاویر به‌صورت بی‌حجاب باشد، حبس در انتظار فرد خواهد بود. معمولا این‌گونه مجرمان به كمتر از سه سال زندان محكوم نمی‌شوند. 

نگهداری تصاویر خصوصی در گوشی ممنوع!
نگهداری عكس‌های خانوادگی و شخصی در گوشی‌های هوشمند یكی از موضوعاتی است كه پلیس فتا بارها درباره آن هشدار داده است. معاون اجتماعی پلیس فتا در این‌باره می‌گوید: بی‌توجهی به هشدارها و نگهداری اطلاعات و عكس‌های خصوصی در تلفن‌های هوشمند، بستر مناسبی برای سوءاستفاده برخی افراد فراهم می‌كند. امروزه هیچ لایه پنهانی در فضای مجازی و شبكه‌های اجتماعی وجود ندارد و برای جلوگیری از سوءاستفاده سودجویان، از كاربران تلفن‌های هوشمند و شبكه‌های اجتماعی می‌خواهیم به نكات امنیتی زیر توجه كنند.
   به‌عنوان اولین و مهم‌ترین نكته، از ذخیره كردن اطلاعات خصوصی مانند فیلم و عكس روی تلفن همراه، تبلت و لپ‌تاپ خودداری كنید.
   عكس و فیلم‌های خصوصی خود را به هیچ عنوان در اختیار دیگران و حتی نزدیكان و اقوام‌تان قرار ندهید. ممكن است شرایطی ایجاد شود كه همان افراد از این عكس‌ها و فیلم‌ها در جهت نیات سوء خود 
استفاده كنند.
    بر روی هر لینكی كه از طرف فردی ناآشنا ارسال می‌شود، كلیك نكنید. زیرا با كلیك لینك، بدافزار، عكس و دیگر اطلاعات پروفایل قربانی را سرقت كرده و آن را دستمایه اخاذی و دیگر نیات سوء خود قرار می‌دهد.
   برای حفظ امنیت خود، اجازه ندهید دیگران از مجالس خصوصی شما فیلمبرداری و عكسبرداری‌كنند.
   موضوع دیگری كه برخی هموطنان به آن توجه ندارند، مراجعه به آتلیه عكاسی است. دقت داشته باشید آتلیه مزبور، مجوزهای لازم را داشته باشد، زیرا فعالیت این مراكز بدون در اختیار داشتن مجوزهای لازم غیرقانونی است و احتمال سوءاستفاده از عكس مشتریان، به‌ویژه عكس‌های خصوصی و خانوادگی وجود دارد كه می‌تواند زمینه ساز بروز و ظهور آسیب‌های عمیق‌تر باشد.