printlogo


خرده‌روایت‌های یك سفرنامه‌نویس آماتور از سفر به نقاط مختلف ایران
آسان سفر كردن را یاد بگیریم!
اطلاعات فوری عنوان: تا پخته شود خامی نویسنده: حسین حاجی‌هاشمی ناشر: حدیث راه عشق تعداد صفحات: 116 قیمت: 20 هزار تومان پیش‌بینی زمان مطالعه: 3 تا 5 روز
احسان سالمی

حتما شما هم در بعضی از سفرهایی كه داشته‌اید تصمیم گرفتید خاطرات سفرتان را مكتوب كنید و یك سفرنامه شخصی برای خودتان داشته باشید. اتفاقی كه معمولا به دلیل تنبلی، كمتر رنگ واقعیت به خودش می‌گیرد، اما هستند کسانی كه با كنار گذاشتن این تنبلی مرسوم، به ثبت و ضبط روایت‌های شخصی خود از سفرهایی كه رفته‌اند، می‌پردازند. «تا پخته شود خامی» یكی از همین تلاش‌های جالب توجه است كه توسط حسین حاجی‌هاشمی منتشر شده است. راوی این سفرنامه سعی كرده در قالب خرده روایت‌هایی به شرح اتفاقاتی بپردازد كه در مسیر سفرهای خانوادگی همراه همسرش برای آنها اتفاق افتاده است.
هر چند در نگاه اول، این كتاب یك سفرنامه آماتور به شمار می‌آید ولی مطالعه آن می‌تواند مخاطبش را به سمت نگارش سفرنامه‌های شخصی خود سوق دهد. كتاب قلمی معمولی دارد كه روایت‌ها را ساده و روان و گاهی شبیه به تعریف كردن خاطرات در یك جمع خودمانی شرح می‌دهد! با این همه، تنوع نقاطی كه راوی تا پخته شود خامی به آنجا سفر كرده در كنار روایت‌های بدون تعارف او از نقاط مختلف، ارزش كتاب را بالا برده است.
تهران، اردبیل، سرعین، قشم، ساحل گیسوم، سلطانیه، كویر مرنجاب، زیارتگاه چك‌چك و پارك ملی توازن بخشی از شهرها و اماكن دیدنی است كه حسین حاجی‌هاشمی در این كتاب به شرح بازدیدش از آنها پرداخته است. سفرنامه‌ای كه به مخاطبانش یاد می‌دهد آسان سفر كردن را یاد بگیرند.

نكته‌ای كه باید برای بازدید حیات وحش در ایران بدانید
گورخرهایی كه راه‌راه نیستند!
روایت راوی «تا پخته شود خامی» از تجربه حضور در یك پارك ملی حفاظت‌شده و تجربه مواجهه رو در رو با حیات وحش یكی از بخش‌های جالب توجه كتاب است. در این بخش كه شرح بازدید راوی و همراهانش از پارك ملی توران در استان سمنان است، می‌خوانیم: «برای بازدید از مناطق تحت ‌كنترل سازمان حفاظت محیط‌زیست حتما باید از قبل نامه درخواستی را برای آن اداره بفرستید و از تایید شدنش مطمئن شوید. پارك ملی توران در استان سمنان و در نزدیكی شهر بیارجمند است. نكته‌ای را كه باید درباره دیدن حیات‌وحش در ایران بدانید این است كه دیدن حیوانات وحشی در ایران به‌دلیل وسعت مناطق، ناامنی برای حیات‌وحش و تعداد كم این حیوانات، كاری كاملا اتفاقی است! ما پس از چند ساعت توانستیم یك گله چهارپنج‌تایی گور ببینیم، ولی فاصله اینقدر زیاد بود كه نتوانستیم از آنها عكس بگیریم. شاید بپرسید گور یعنی چه؟ گور خر، گور اسب یا خر دشتی؟ منظور از گور در اینجا گورخر آسیایی است كه برخلاف گورخر آفریقایی راه‌راه نیست. نسل این گورخرها به شدت در معرض نابودی است؛ به طوری كه هم‌اكنون نام آن در فهرست پیمان تجارت بین‌المللی گونه‌های جانوری و گیاهان وحشی در معرض انقراض قرار دارد. این گور تندروترین گونه بین اسب‌ها و الاغ‌هاست.»

بازدید از یك زیارتگاه خاص
«چك‌چك» زرتشتیان وسط كوه
بازدید از زیارتگاه ادیان دیگر برای ما مسلمانان می‌تواند در نوع خود اتفاقی جالب باشد. حسین حاجی‌هاشمی سراغ بازدید از یكی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان ایران یعنی زیارتگاه «چك چك» رفته است. در این بخش از كتاب می‌خوانیم: «بیشتر مردم دنبال منطقه خوش آب‌وهوا یا اثر تاریخی شگفت‌انگیزی هستند و پس از روبه‌روشدن با زیارتگاهی ساده، پشیمان می‌شوند. در نوشته‌ای كه در ورودی نصب كرده بودند، از تمام بازدیدكنندگان خواسته بود با پوشش مناسب و بدون كفش وارد شوند. صدای چك‌چك آب در فضای زیارتگاه طنین‌انداز بود. این مكان را به دختر یزدگرد سوم نسبت می‌دهند. با شایع شدن خبر مرگ یزدگرد، خانواده وی در یزد با یكدیگر وداع کرده و هر یك به سمتی از اطراف یزد متواری شدند. نیك‌بانو كه یكی از دختران یزدگرد بود به سمت كوهی در 37 كیلومتری شرق اردكان رفته كه اكنون كوه چك چك نامیده می‌شود و در این كوه غایب می‌گردد. این محل امروز زیارتگاه زرتشتیان جهان است. متولی زیارتگاه می‌گفت هر سال در روزهای 27 تا 30 خرداد به مناسبت سالگرد عروج نیك‌بانو مراسمی در اینجا برگزار می‌شود و فقط زرتشتیان اجازه ورود به این مراسم را دارند.»

تعداد گردشگران گنبد سلطانیه كجا و تعداد گردشگران آن كلیساها كجا
گنبدی كه الگوی ساخت كلیساها شد
​​​​​​​عمارت سلطانیه زنجان هم از آن جاهایی است كه نباید فرصت دیدنش را از دست داد. راوی «تا پخته شود خامی» درباره بازدید از این عمارت می‌نویسد: «در آخرین لحظات زمان بازدید، وارد عمارت سلطانیه شدیم. به قدری عجله كردیم كه بلیت هم نخریدیم و مسؤول آنجا هم حرفی به ما نزد. ما به سرعت وارد طبقه اول و بعد از آن وارد ایوان در طبقه دوم شدیم. آنقدر پله داشت كه یاد قلعه رودخان افتادم. به هر حال، تا حدودی توانستیم از همه عمارت بازدید كنیم. دو موضوع توجه من را جلب كرد؛ اولین موضوع، ساختن چنین گنبد بزرگ و بلندی با امكانات بیش از هزار سال پیش بود. شنیده بودم بیشتر كلیساهای اروپا، مثل كلیسای جامع فلورانس، ساختن گنبدهای خودشان را از معماری گنبد سلطانیه الهام گرفته‌اند، ولی تعداد گردشگران گنبد سلطانیه كجا و تعداد گردشگران آن كلیساها كجا. موضوع دوم نمای بسیار زیبای اطراف گنبد، آن هم از داخل ایوان طبقه دوم بود. حتما یكی از دلایلی كه این اثر را ثبت جهانی كردند، نبود آپارتمان و پاساژ بلند اطراف این گنبد است.»