فتح سنگر به سنگر اروپا توسط راستگرایان

نگاهی به روند چرخش سلیقه سیاسی ساکنان کشورهای اروپایی

فتح سنگر به سنگر اروپا توسط راستگرایان

 گسترش احزاب و جنبش‌های راستگرا که در اروپا از چند سال پیش آغاز شده در سال‌های اخیر روندی افزایشی دارد و با هر انتخابات و رأی‌گیری در هر یک از کشورهای قاره‌سبز می‌توان رگه‌هایی از موفقیت روزافزون این جریان را مشاهده کرد.

اگر به کل قاره اروپا، از شمال تا جنوب و شرق تا غرب نگاه کنیم، می‌بینیم که احزاب راست افراطی با شعارهای گوناگون از بازگشت چشمگیر خود به صحنه سیاسی به وجد آمده‌اند. اسپانیا،‌ ایتالیا و سوئد از جمله کشورهایی هستند که در همین چند ماه گذشته شاهد پیروزی نمایندگان جریان راست در انتخابات‌ خود بوده‌اند و گزارش‌ها از آلمان نیز حکایت از روند رو به گسترش جریان‌راستگرا در این کشور دارد. 
   
آلمان،‌ آخرین سنگر فتح شده
در یکی از جدیدترین اخبار در این زمینه اعلام شد حزب راست افراطی آلمانی AfD پس از آن‌که نظرسنجی‌ها در هفته‌های اخیر افزایش آرای این حزب را نشان دادند، نخستین پیروزی خود را در یک انتخابات محلی تجربه کرد.
به نوشته رویترز، نامزد حزب دست راستی آلترناتیو برای آلمان (AfD) با پیروزی در دور دوم انتخابات شهرداری شهر زونبرگ، نخستین پیروزی این حزب را در یک انتخابات محلی رقم زد.
حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان عمر 10ساله دارد و احزاب جریان اصلی آلمان رسما از همکاری با این حزب به دلیل داشتن دیدگاه‌های افراطی امتناع کرده‌اند.شهر کوچک زونبرگ فقط 568هزار نفر جمعیت دارد اما این پیروزی یک اتفاق بی‌سابقه و تحول نمادین برای این حزب است. آرای این حزب در نظرسنجی‌های سراسری اخیر جهش چشمگیری پیدا کرده و به حدود 18تا 20درصد رسیده‌ است.ائتلاف حاکم متعلق به اولاف شولتز، صدراعظم آلمان که شامل حزب سبزها و حزب دموکرات‌های آزاد است، شاهد افت محبوبیت خود به‌دلیل چالش‌های افزایش ورود مهاجران، طرح جایگزینی میلیون‌ها سامانه گرمایشی منازل، درگیری‌های داخلی و بالا ماندن تورم بوده که زمینه تبلیغاتی مناسبی را برای حزب AfD به وجود آورده ‌است.
این حزب حتی برنامه دارد در انتخابات فدرال سال 2025 آلمان، برای سمت صدراعظمی آلمان، نامزدی معرفی کند. براساس نتایج نظرسنجی‌ها، این حزب در ایالات حوزه آلمان شرقی کمونیست سابق، محبوبیت بالایی دارد و ممکن است در انتخابات سال آینده میلادی در سه ایالت شرقی آلمان پیروز شود. حزب AfD سال 2017 نخستین بار در پارلمان آلمان کرسی به دست آورد و در زمان انتخابات عمدتا روی ورود مهاجران در سال‌های قبل به آلمان مانور داد و اخیرا نیز با حمایت‌های برلین از اوکراین در جنگ با روسیه مخالفت کرده ‌است.
به نوشته آسوشیتدپرس، این حزب طی سال‌های اخیر به‌تدریج گرایش راست افراطی پیدا کرده و به شکلی فزاینده‌ تحت نظر سازمان اطلاعات داخلی آلمان قرار گرفته‌است. بخشی از اعضای این حزب راست افراطی آلمانی منکر هولوکاست بوده و از این‌که یکی از بزرگ‌ترین بناهای یادبود آلمان در شهر برلین برای قربانیان هولوکاست ساخته شده، انتقاد می‌کنند. سه عضو این حزب شامل دو نماینده در پارلمان آلمان در ماه گذشته میلادی سفری جنجالی به اراضی اشغالی داشتند و از موزه تاریخ هولوکاست در شهر قدس مشهور به «ید وشم» بازدید کردند.

نگاهی به وضعیت احزاب راستگرا در اروپا

اتریش
در انتخابات پارلمانی2017 اتریش، حزب راستگرای  آزادی اتریش 26درصد آرا را به دست آورد که بیشترین رأی داده شده به یک حزب راستگرای پوپولیست در کشورهای اتحادیه اروپا است. حزب اصلی راست میانه اتریش در سال 2000 تن به ا‌ئتلاف با حزب آزادی از جریان راست افراطی داد. 

مجارستان
در این کشور، دولتی به رهبری یک حزب فوق محافظه‌کار سر کار است. حزب راستگرای پوپولیست، اتحاد دموکرات‌های جوان از بهار 2010 قدرت سیاسی را در این کشور در اختیار دارد. 

هلند
حزب برای آزادی یکی از احزاب راستگرای پوپولیست در هلند است که در آخرین انتخابات پارلمانی این کشور در سال 2017، بیش از 13درصد آرا را به دست آورد و به قدرتمندترین نیروی سیاسی هلند پس از حزب دموکرات مسیحی این کشور تبدیل شد. 

اسپانیا
حزب ملی‌گرا و جنجالی وکس ـــ‌ اولین حزب راست افراطی موفق از زمان مرگ فرانسیسکو فرانکو در سال ۱۹۷۵ـــ توانست در انتخابات منطقه‌ای به‌مراتب بهتر از پیش‌بینی‌ها رأی بیاورد. گفته می‌شود که ممکن است آنها بعد از انتخابات سراسری اسپانیا که سه هفته دیگر برگزار می‌شود، با محافظه‌کاران دولت ا‌ئتلافی تشکیل دهند.

فرانسه
مارین لوپن، رقیب سیاسی امانوئل مکرون در جبهه راست افراطی با مواضع و سیاست‌های سفت و سخت امنیتی و ضدمهاجرت در نظرسنجی‌ها شرایط خوبی دارد و محبوبیت او رو به افزایش است. 

یونان
در یونان به‌تازگی سه حزب راست افراطی توانستند کرسی‌های کافی برای ورود به پارلمان را به دست بیاورند. در انتخابات اخیر، حزب راست‌گرای «دموکراسی نوین» به رهبری میتسوتاکیس موفق شد کمی بیش از ۴۰درصد آرای مردمی را به خود اختصاص دهد.

ایتالیا
پاییز سال گذشته، ائتلاف راستگرایان در ایتالیا به رهبری حزب برادران ایتالیا در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید و جورجیا ملونی که رهبری این حزب را به‌عهده دارد به نخست‌وزیری رسید.

فنلاند
در فروردین امسال در انتخابات پارلمانی فنلاند، حزب راست میانه ائتلاف ملی با کسب 20.8درصد آرا در صدر قرار گرفت. پس از آن، حزب پوپولیست راستگرای فنلاندی‌ها، با 20.1درصد و حزب سوسیال دموکرات‌ها به رهبری نخست وزیر فعلی با 19.9درصد آرا در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند. در این کشور بعد از سه ماه مذاکره، ملی‌گرایان افراطی اخیرا به دولت ائتلافی پیوستند.

سوئد
در این کشور حزب به‌شدت ضد مهاجرت و ضد تکثر فرهنگی دموکرات‌های سوئد دومین حزب بزرگ پارلمان شده و در حال تدارک ائتلافی از راستگراها برای تشکیل دولت در آینده است.

لهستان
از سال2015، حزب راستگرای محافظه‌کار حق و عدالت، اداره امور سیاسی این کشور را در دست دارد. این حزب در انتخابات پارلمانی لهستان با اکثریت نسبی آرا به پیروزی رسید.