پرسش و پاسخ قضایی
با توجه به پرسشهای ارسالی خوانندگان تپش درخصوص موضوعات حقوقی از جمله ضربوجرح همسر، ادعای قاتل پساز فرار از صحنه جرم و هتكحیثیت مریم جنتآبادی،کارشناس ارشد حقوق خصوصی به سوالات شما پاسخ داده است. مخاطبان میتوانند پرسشهای حقوقی خود را با ارسال پیامك به شماره 300011224 مطرح کنند و پاسخ را دك همین صفحه بخوانند.
ضرب و جرح همسر
همسرم یك ماه قبل قهر كرد و به خانه پدرش رفت. حالا به اتهام ضرب و جرح از من شكایت كرده است. حتی برای شكایت خود دو شاهد به دادگاه معرفی كرده است. وقتی شاهدان در خانه ما حضور نداشتند چطور میتوانند شهادت بدهند؟ قاضی بر اساس اظهارات دوشاهد رای صادر میكند؟
ملاك علم و یقین قاضی هست كه اغلب با ارجاع امر به كارشناسی همراه است. در صورت شهادت كذب میتوانید علیه آنها اقامه دعوای شهادت كذب كنید.
ادعای قاتل پس از فرار از صحنه جرم
پسرم در یك نزاع خیابانی با ضربههای چاقو به قتل رسید. قاتل از صحنه فرار كرده و یك هفته بعد دستگیر شد. حالا ادعا كرده در زمان قتل مست بوده و اراده نداشته است. با این ادعا از قصاص نجات پیدا میكند؟
باید برای دادگاه محرز شود كه قاتل در زمان جنایت مسلوبالاراده بوده كه اثبات آن سخت است. در ماده 307 قانون مجازات اسلامی آمده است؛ ارتكاب جنایت در حال مستی و نداشتن تعادل روانی در اثر مصرف مواد مخدر، روانگردان و مانند آنها، موجب قصاص است مگر اینكه ثابت شود بر اثر مستی و نبود تعادل روانی، مرتكب بهكلی مسلوبالاختیار بوده است كه در این صورت، علاوهبر دیه به مجازات تعزیری مقرر در كتاب پنجم «تعزیرات» محكوم میشود. اما اگر ثابت شود مرتكب قبلا خود را برای چنین عملی مست كرده یا علم داشته است كه مستی و نبود تعادل روانی وی ولو نوعا موجب ارتكاب آن جنایت یا نظیر آن از جانب او میشود، جنایت، عمدی محسوب میشود.
هتك حیثیت
یك نفر به فیلمهای شخصی من دسترسی پیدا كرده و با تغییر در آنها مدعی شده من مرتكب اعمال مستهجن شدهام. میتوانم از او شكایت كنم و مجازاتش چیست؟
بله، شما برای طرح شكایت میتوانید به دادسرا مراجعه كرده و از این فرد شكایت كنید. براساس ماده 16 قانون جرایم رایانهای، هر كس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف كند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر كند، به نحوی كه عرفا موجب هتك حیثیت او شود به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از 500 هزار تومان تا چهارمیلیون تومان یا هر دو مجازات محكوم میشود.
حال درخصوص پرسش شما براساس تبصره اینماده به دلیل اینكه تحریف مستهجن است، مرتكب به حداكثر هر دو مجازات محكوم میشود.
همسرم یك ماه قبل قهر كرد و به خانه پدرش رفت. حالا به اتهام ضرب و جرح از من شكایت كرده است. حتی برای شكایت خود دو شاهد به دادگاه معرفی كرده است. وقتی شاهدان در خانه ما حضور نداشتند چطور میتوانند شهادت بدهند؟ قاضی بر اساس اظهارات دوشاهد رای صادر میكند؟
ملاك علم و یقین قاضی هست كه اغلب با ارجاع امر به كارشناسی همراه است. در صورت شهادت كذب میتوانید علیه آنها اقامه دعوای شهادت كذب كنید.
ادعای قاتل پس از فرار از صحنه جرم
پسرم در یك نزاع خیابانی با ضربههای چاقو به قتل رسید. قاتل از صحنه فرار كرده و یك هفته بعد دستگیر شد. حالا ادعا كرده در زمان قتل مست بوده و اراده نداشته است. با این ادعا از قصاص نجات پیدا میكند؟
باید برای دادگاه محرز شود كه قاتل در زمان جنایت مسلوبالاراده بوده كه اثبات آن سخت است. در ماده 307 قانون مجازات اسلامی آمده است؛ ارتكاب جنایت در حال مستی و نداشتن تعادل روانی در اثر مصرف مواد مخدر، روانگردان و مانند آنها، موجب قصاص است مگر اینكه ثابت شود بر اثر مستی و نبود تعادل روانی، مرتكب بهكلی مسلوبالاختیار بوده است كه در این صورت، علاوهبر دیه به مجازات تعزیری مقرر در كتاب پنجم «تعزیرات» محكوم میشود. اما اگر ثابت شود مرتكب قبلا خود را برای چنین عملی مست كرده یا علم داشته است كه مستی و نبود تعادل روانی وی ولو نوعا موجب ارتكاب آن جنایت یا نظیر آن از جانب او میشود، جنایت، عمدی محسوب میشود.
هتك حیثیت
یك نفر به فیلمهای شخصی من دسترسی پیدا كرده و با تغییر در آنها مدعی شده من مرتكب اعمال مستهجن شدهام. میتوانم از او شكایت كنم و مجازاتش چیست؟
بله، شما برای طرح شكایت میتوانید به دادسرا مراجعه كرده و از این فرد شكایت كنید. براساس ماده 16 قانون جرایم رایانهای، هر كس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف كند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر كند، به نحوی كه عرفا موجب هتك حیثیت او شود به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از 500 هزار تومان تا چهارمیلیون تومان یا هر دو مجازات محكوم میشود.
حال درخصوص پرسش شما براساس تبصره اینماده به دلیل اینكه تحریف مستهجن است، مرتكب به حداكثر هر دو مجازات محكوم میشود.




