نسخه Pdf

حس عجیب خانه‌های کندوان

گفت‌و‌گوی آدینه این هفته با احمد شهریار، شاعر پاكستانی

حس عجیب خانه‌های کندوان

شیما آشتیانی

سیداحمد حسینی متخلص به احمد شهریار، متولد 4 تیر 1362 در شهر كویته كشور پاكستان است. او پس از اخذ مدرک كارشناسی زبان و ادبیات اردو از دانشگاه بلوچستان پاكستان، برای تحصیل در حوزه علمیه به شهر مقدس قم مهاجرت كرد و سطح سه را به سرانجام رساند. او كه سرودن شعر به زبان اردو را از سال ۱۳۷۷ آغاز كرده و پیش از مهاجرت به ایران توانسته بود به یكی از شناخته‌شده‌ترین شاعران جوان اردوزبان در سطح شبه‌قاره تبدیل شود، در ایران سرایش به زبان فارسی را نیز آغاز كرد. امروزه بسیاری از شاعران معاصر ایران، افغانستان و تاجیكستان، احمد شهریار را به عنوان نماینده شایسته پارسی‌گویان پاكستان می‌شناسند. 
محمدجواد آسمان یكی از شاعران معاصر كشورمان كه دستی هم در پژوهش‌های ادبی دارد، احمد شهریار را «بی‌اغراق، خلفی تازه‌نفس بر كرسی اقبال لاهوری» می‌داند. او كتاب‌های متعددی چه به زبان اردو و چه به زبان فارسی دارد كه اقلیم، پیرهن گم كرده‌ام و توحید مفضل از مجموعه اشعار او هستند. شهریار در ترجمه نیز دستی داشته‌ است. آخرین سكانس دنیا( اشعار سپید دكتر علی‌رضا قزوه)، منِ او (رضا امیرخانی)، زمان برای بزرگ شدن اثر محسن مومنی شریفی و چهل دوبیتی عاشورایی از سیدحبیب نظاری جزو كتاب‌های ‌ترجمه‌شده به زبان اردو توسط اوست. اشعار اردوی شهریار تا‌كنون در مجلات معتبر ادبی شبه‌قاره مانند ادبیات، دانش، سروش، لوح، نقاط، دنیازاد، سنگت (در پاكستان)، و سیاق، تفهیم، استفسار (در هندوستان) و تارنماهای مرجعی مانند ریخته (در هند) و اردو پوئنت (در پاكستان) منتشر شده است. 
شهریار با اشعار فارسی‌اش در جشنواره‌های شعر ایرانی مانند آیینه مهر، اشراق، یار و یادگار، لبیك یا حسین(ع)، اقبال لاهوری، امام موسی صدر و... برگزیده شده‌ است.
 وی اكنون عضو پیوسته آكادمی ادبیات پاكستان و نیز عضو انجمن ادبی بزمِ خسرو در همین كشور است. در ایران مدیریت انجمن شعر و ادب مدرسه علمیه امام علی(ع) را نیز به‌عهده دارد.

کتاب
كتاب «دنیای سوفی» نوشته یوستین گردر را معرفی می‌كنم. یك كتاب فلسفی و فوق‌العاده خوب برای كسانی كه حتی با خواندن چندین كتاب فلسفه بازهم علاقه خاصی به فلسفه پیدا نكرده‌اند، حداقل كاری كه این كتاب می‌تواند انجام بدهد این است كه انسان را به سمت فلسفه تشویق كند. واقعا بعد از خواندن آن، نه تنها بنده كه بسیاری از دوستانم كه زمانی در پاكستان آن را می‌خواندیم و دست به دست می‌چرخواندیم به فلسفه علاقه‌مند شدیم. بسیار كتاب مفیدی است و حتما دوست دارم دوستانی كه نخوانده‌اند بخوانند. 

  توضیحات تکمیلی
كتاب دنیای سوفی یك داستان خودآموز است با طرح و موضوعی گیرا و دلنشین درباره هستی كه در سراسر جهان با استقبال چشمگیری روبه‌رو شده است. این كتاب تاكنون به ۵۹ زبان برگردانده شده و علاوه بر نوجوانان توجه بزرگسالان را هم به خود جلب كرده است. داستان بسیار جذاب و پركشش است و سعی می‌كند در ضمن پیش بردن ماجرا، تاریخ فلسفه را به‌صورت طبقه‌بندی شده به خواننده آموزش دهد. این كتاب را نخستین بار حسن كامشاد به فارسی ترجمه و نشر نیلوفر منتشر كرده است. چهار ترجمه دیگر از این كتاب و نسخه‌ای با خط بریل برای نابینایان و نسخه‌ای صوتی نیز از آن منتشر شده است.

فیلم
فیلم‌های زیادی وجود دارد كه می‌توانم اسم ببرم، ولی فیلمی كه تا هفته‌ها و حتی ماه‌ها ذهنم را درگیر كرد فیلم
 A beautiful mind  بود كه به فارسی «ذهن زیبا» ترجمه شده‌‌‌‌‌ است. بسیار فیلم خوب با بازیگری و فیلمنامه بسیار قوی است. حتما پیشنهاد می‌كنم دوستان این فیلم را ببینند.

   توضیحات تكمیلی
ذهن زیبا نام فیلمی زندگینامه‌ای و درام آمریكایی است كه درباره زندگی جان نَش، ریاضیدان برنده جایزه نوبل اقتصاد و مسائلی كه به دلیل بیماری روان‌گسیختگی با آنها مواجه می‌شود، ساخته شده‌ است. این فیلم در سال ۲۰۰۱ بر اساس كتابی به همین نام و نوشته سیلویا ناسار و به كارگردانی ران هاوارد ساخته شده‌ است. بازیگران اصلی آن راسل كرو در نقش جان فوربز نش و جنیفر كانلی در نقش همسر وی هستند. 

سفر
​​​​​​​طی 11 ـ 10 سال اخیر كه در ایران هستم، به شهرهای زیادی سفر كردم. هم به‌عنوان شاعر دعوت شده‌ام و هم با هزینه خود رفته‌ام. در نزدیكی تبریز جایی هست به اسم «كندوان»؛ تبریز آب و هوای خودش خنك است، اما كندوان دو مزیت دارد. اول این كه كوهی‌ است كه در دل آن خانه و اتاق‌هایی ساخته شده‌ است كه جو هوایی و خنكی‌اش از بیرون شدیدتر و در تابستان دلپذیرتر است. دوم این‌كه، این خانه‌ها حدود 700 یا 800 سال قدمت دارند. دلیلش هم این بوده كه در زمان جنگ، مردم این منطقه برای محافظت از خود این كار را انجام دادند. حضور در این خانه‌ها با احساسات عجیبی من را همراه می‌كرد و برایم جالب بود. دوست دارم دوستانی كه اهل سفرند حتما به كندوان بروند. 

  توضیحات تکمیلی
روستای كندوان كه تحت عنوان روستای كندوان اسكو یا روستای كندوان تبریز هم شناخته می‌شود یكی از روستاهای استان آذربایجان شرقی و البته شاید بتوان گفت به لحاظ تاریخی بودن قدیمی‌ترین و به لحاظ چیدمان خانه‌ها عجیب‌ترین آنهاست. این روستا در حدود 60 كیلومتری غرب شهر تبریز و حدود 20 كیلومتری جنوب شهر اسكو از استان آذربایجان شرقی قرار دارد. بناها در كندوان در دل تپه‌های صخره‌ای ساخته‌شده و از ظاهری بسیار جالب برخوردار است. در كندوان می‌توان برای وعده صبحانه از انواع مواد لبنی تازه و برای وعده ناهار و شام از خوردن غذاهای محلی خوشمزه مانند آبگوشت، كوفته تبریزی مخصوص و كباب كوبیده لذت برد. عمده‌ترین سوغات‌هایی نیز كه در روستای كندوان یافت می‌شود و می‌توان برای عزیزان یا حتی به منظور یادگاری خود تهیه كرد انواع صنایع دستی اهالی روستا شامل قالیچه، گلیم، جاجیم، ورنی و خوراكی‌هایی مانند عسل، گردو، بادام و میوه‌های خشك و گیاهان دارویی است.

ضمیمه ویژه نامه