تضارب آرا طبیعی است، ولی درگیری نه

تضارب آرا طبیعی است، ولی درگیری نه

مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددكاران اجتماعی ایران
حوادث اخیری كه در كشور رخ داده، از شهادت سردار سلیمانی و همرزمانش تا جان باختن مردم كرمان در مراسم تشییع و سپس سقوط هواپیمای اوكراینی و شهادت جمعی از هموطنان، بار استرسی فراوانی را بر مردم وارد كرد و همین موضوع باعث شد جامعه نوعی چندپارگی درعقاید و ایجاد برخی مرزبندی‌ها را تجربه كند. البته عقاید متفاوت درهمه جوامع وجود دارد و موضوعی طبیعی تلقی می‌شود، اما این كه این مرزبندی‌ها باعث توهین، تحقیر، جدال و تقسیم بندی افراد به خودی و غیرخودی شود، از وجود یك مشكل و اختلال حكایت دارد.
مسلما این جبهه بندی‌ها طبیعی نیست و می‌تواند به اتحاد ملی و یكپارچگی اجتماعی صدمه بزند پس برای این كه این وضعیت تبدیل به معضل نشود باید برایش راه چاره‌ای جسته شود. البته این
دسته بندی‌ها از قدیم در جامعه ما وجود داشته، اما شرایط فعلی باعث شده علنی‌تر از همیشه نمود داشته باشد و به شكل‌های مختلف ظاهر شود مثل این كه گفته شد هر كسی كه از وضعیت ناراحت است جمع كند و از كشور برود. بی شك این گونه دسته بندی‌ها به حال جامعه مضر است و نه تنها مشكلی را حل نمی‌كند، بلكه مسائل اجتماعی را پیچیده‌تر كرده و باعث شكاف می‌شود. این نشان می‌دهد جامعه ما برای پذیرش عقاید مختلف آماده نیست. حال آن كه درجوامع پیشرفته دنیا مردم یاد گرفته‌اند عقاید مخالف را بشنوند و با آن كنار بیایند. در این جوامع هیچ‌كس به خاطر داشتن عقیده‌ای خاص مورد هجوم قرار نمی‌گیرد و همین است كه گروه‌های مختلف با نظرات گوناگون می‌توانند با صلح و آرامش كنار یكدیگر زندگی كنند. حوادث اخیر و تضارب آرا در جامعه ما كه كم‌كم دارد به خشونت كشیده می‌شود، یك بار دیگر ضرورت تمرین برای پذیرش عقاید مختلف را به ما یادآوری می‌كند، موضوعی كه در صحبت‌های امام خمینی(ره) نیز سابقه دارد، زمانی كه به ایشان گفتند فلان افراد باید كنار گذاشته شوند؛ ولی ایشان گفت ما باید با هم باشیم تا به اهدافمان برسیم.