ارمغان انقلاب برای سلامت

ارمغان انقلاب برای سلامت

فدراسیون جهانی آموزش پزشکی، کیفیت آموزش پزشکی در کشورمان را نزدیک به 10سال است که تایید کرده؛ این یعنی ما ایرانی‌ها از خدماتی بهره می‌بریم که با الگوهای جهانی مطابقت دارد. این یکی از ده‌ها دستاورد ایران پس از انقلاب اسلامی است که باید به گوش مردم کشور برسد تا همه بدانند در 45 سالی که بر ما گذشت قطار پیشرفت از حرکت نایستاده است.

پیش از این تاریخ هر سال حدود 11هزار‌بیمار برای مداوای آلام خود به خارج کشور اعزام می‌شدند که سرانه درمان هرکدام از آنها حدود 10هزاردلار بود اما در چهار دهه اخیر به برکت پیشرفت‌های پزشکی در کشورمان که به خودکفایی در عرصه سلامت انجامید نه‌فقط این 11هزاربیمار رنج اعزام به خارج کشور رامتحمل نمی‌شوند بلکه دلارهایی که به جیب نظام‌های سلامت کشورهای مختلف دنیا ریخته‌می‌شد اکنون درکشورخودمان خرج می‌شود.سال‌هاست که دیگر از حضور پزشکان خارجی در ایران نیز خبری نیست. قبل از وقوع انقلاب و حتی در سال‌های پس از انقلاب اسلامی حدود5000‌پزشک خارجی در ایران طبابت می‌کردند که دستمزد هرکدام‌شان هزاردلار بود اما اکنون که این پزشکان به سرزمین‌های مبدا خویش بازگشته‌اند و طبابت در ایران کاملا متکی به پزشکان ایرانی است کشورمان به صرفه‌جویی‌ای بزرگ معادل حدود20هزار میلیارد تومان دست یافته که حاصل خودکفایی درحوزه‌بهداشت و سلامت است. اما پیشرفت درحوزه بهداشت ودرمان فقط این اندک مصداق‌ها را شامل نمی‌شود، چراکه این حوزه، عرصه پیشرفت‌های چشمگیر ایران درطول حیات انقلاب اسلامی است؛ وضعیتی که سبب شده سازمان جهانی بهداشت درسال‌های اخیر دو مرتبه ازکشورمان به‌منزله موفق‌ترین کشور جهان درکاهش میزان مرگ‌ومیر کودکان قدردانی کند. این سازمان حتی 20‌سال قبل که بسیاری از کشورهای جهان با مخوف‌ترین بیماری عفونی قرن دست به گریبان بودند از ایران به‌عنوان موفق‌ترین کشور آسیایی درمقابله با ایدز نام برد که تاریخ محال است آن را فراموش کند. 
   
چند دستاورد مهم
اکنون بیماران از چند 10کشور جهان به ایران می‌آیند تا مداوا شوند؛ یعنی چرخه‌ای که پیش از انقلاب سرمایه‌های ما را به باد می‌داد اکنون به نفع ما می‌گردد. پس از انقلاب روستاها نیز روی خوش نظام سلامت را دیدند و نزدیک به 20هزار روستا از خدمات 31هزار بهورز بهره‌مند شدند درحالی‌که پیش از انقلاب فقط در 1500روستا خانه بهداشت وجود داشت. پس از انقلاب با همتی ملی، طرح واکسیناسیون فلج اطفال نیز با پوشش ۹۵درصدی در اقصی‌نقاط کشور اجرا شد و این بیماری بساطش را از کشورمان جمع کرد درحالی‌که هنوز هم برخی از کشورهای همسایه ایران با فلج اطفال دست به گریبانند. بیمارهای عفونی مانند مالاریا، وبا و سل نیز در کشورمان کنترل شده و درصد گسترش واکسیناسیون در ایران اکنون بالای 97درصد است. این را باید افزود به پوشش صددرصدی بیمه روستاییان که عدالت اجتماعی درحوزه سلامت را محقق کرده است. کشور ما پس از انقلاب صاحب یکی از بهترین بانک‌های قرنیه جهان شده وقادر است ظرف 24ساعت قرنیه مورد نیاز بیماران را تامین کند. همچنین ایران اکنون درزمره کشورهای برترجراحی قلب و جزو معدود کشورهایی است که عمل پیوند قلب را با موفقیت به سرانجام می‌رساند.  انقلاب اسلامی درحوزه سخت‌افزاری هم موجب ارتقای نظام سلامت شده،زیرا پیش ازانقلاب فقط ۳۷درصد از شهرهای کشور صاحب بیمارستان بودند که اکنون با وجود افزایش شهرها تا سه‌برابر در ۹۷درصد شهرها بیمارستان دایر است که بخش اعظم این بیمارستان‌ها متعلق به بخش دولتی است. حتما به‌واسطه همین توسعه سخت‌افزاری است که مرگ‌ومیر مادران بر اثر زایمان کاهشی مثال‌زدنی یافته است. پیش از انقلاب، درهرصدهزار زایمان بیش از200‌مورد مرگ مادران روی‌می‌داد که اکنون این آمار تلخ به تعداد انگشتان دست رسیده است.مرگ‌ومیر کودکان نیزدرهمین راستا بسیار کاهش یافته به‌طوری‌که درهر صدهزارنفر درپیش ازانقلاب به‌طور میانگین 111کودک جان می‌باختندکه این عدداکنون به کمتر از30مورد کاهش یافته است. 
   
جهش در عرصه تولید دارو
نمی‌توان از پیشرفت در حوزه بهداشت و سلامت نوشت امادرباره کارهای انجام‌شده درحوزه ساخت داروسکوت کرد. کشورمان اکنون درتولید بیش از۹۵درصدداروهای مصرفی خودکفاست وازصادرکنندگان دارو محسوب می‌شود. این درحالی‌است که قبل از انقلاب فقط ۲۵درصد داروها آن‌هم داروهای ساده و دم‌دستی در داخل تولید می‌شد. جمهوری اسلامی ایران اما سال‌هاست با راه‌اندازی مجتمع ملی تولید فرآورده‌های دارویی نوترکیب در مقیاس صنعتی در منطقه آسیای جنوب‌غربی، تولیدکننده انحصاری داروهای نوترکیب به‌شمار می‌آید و رتبه هفتم دنیا در تولید داروهای مورد نیاز بیماری‌های خاص در جهان را به‌دست‌آورده است. به همین سبب است که سازمان جهانی بهداشت گزارش می‌دهد که ۹۴درصد جمعیت ایران به داروهای ضروری دسترسی دارند؛ داروهایی که اگر نبودند دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه بهداشت و سلامت به ثمر نمی‌نشست. 

نمایی از جامعه پزشکی پس از انقلاب اسلامی

فعالیت200هزار پزشک در کشور
افزایش فوق متخصصان از 74نفر به 5000 نفر
افزایش13برابری پزشکان از سال62 تا امروز
وجود13 جراح مغز و اعصاب به ازای هر یک‌میلیون نفر
افزایش پزشکان زن از 2000 به 71هزار نفر
افزایش پزشکان عمومی
افزایش 35برابری زنان پزشک
افزایش پزشکان زن متخصص