ترامپ آرژانتین علیه سینما و غزه

ترامپ آرژانتین علیه سینما و غزه

درحالی که درجوامع غربی تعداد زیادی ازسیاستمداران و دولتمردان از پیروزی «خاویز میلی» در انتخابات ریاست‌جمهوری آرژانتین خوشحال شده و حتی دونالد ترامپ پیام تبریک ویژه‌ای برای این سیاستمدار راستگرا فرستاده، هنرمندان و جامعه روشنفکری آرژانتین نسبت به آینده فعالیت‌های خود و دمکراسی درداخل جامعه به شدت نگران هستند. میلی که زمان تبلیغات انتخاباتی از خود به عنوان «یک آنارشیست مدافع کاپیتالیسم» اسم برد، چندروز قبل توانست برنده انتخابات جنجالی و سرنوشت‌ساز کشورش در آمریکای جنوبی شود.

او با ادعای مبارزه قاطع با تورم، بیکاری و گرانی توانست 55 درصد آرا را از آن خود کند و در رقابتی تنگاتنگ با رقیب چپگرای خود، نتیجه را به نفع خودش ثبت کند.اما جامعه هنرمندان و روشنفکران آرژانتین که نگران آینده کشور هستند، بیم آن‌ را دارند که رئیس‌جمهور جدید با برقراری روابط همه‌جانبه و از هم گیسخته با دول غربی و سرمایه‌داری، نه تنها سرمایه‌های ملی کشور را از بین ببرد، بلکه با خلق یک دیکتاتوری شبیه دیکتاتوری‌های نظامی خونبار دهه 80 میلادی، به سرکوب هنرمندان و روشنفکران و آثار مردمی‌شان بپردازد. همه اینها در شرایطی است که میلی در طول مبارزات انتخاباتی صراحتا و بدون هیچ پرده‌پوشی، وعده داد وزارت فرهنگ و هنر کشور و همچنین اداره فیلم و تلویزیون کشور را محدود و بسیاری از پروژه‌های هنری سینمایی و تلویزیونی را لغو خواهدکرد. یکی دیگر از وعده‌های انتخاباتی میلی، متوقف کردن فعالیت‌های شرکت‌های خارجی اسپانیایی زبان تولید فیلم در این کشور است. رسانه‌های گروهی به این نکته اشاره می‌کنند که هر دو صنعت سینما و تلویزیون آرژانتین توسط هنرمندانی اداره می‌شود که معمولا دارای گرایش‌های چپ و ضد سرمایه‌داری هستند و از انتقادهای تند و تیز علیه آمریکا و فعالیت‌های غول‌های اقتصادی این کشور علیه منافع ملی مردم آرژانتین ابایی نداشته و ندارند.
​​​​​​​همین رسانه‌ها حالا این پرسش را مطرح می‌کنند که هنرمندان آرژانتینی با توجه به پیروزی انتخاباتی میلی، آن ‌را چگونه هضم خواهند کرد و واکنش و پاسخ‌شان به وضعیت جدید چه خواهدبود. منتقدان سینمایی به درستی به این موضوع اشاره می‌کنند که ارتباط بین دو طرف بدون هیچ شک و تردیدی، ارتباطی غیرصمیمانه خواهدبود و نوعی شک و تردید و بدبینی در این روابط وجود خواهدداشت. نزدیکان میلی این‌طور می‌گویند که او علاقه‌ای به هنرمندان و روشنفکران ندارد و حضورشان را برای جامعه مضر به حساب می‌آورد. از سوی دیگر و در جبهه هنرمندان هم این دیدگاه وجود دارد که میلی به دنبال سینما و تلویزیونی است که مبلغ دروغ و تحریف واقعیت‌ها باشد و به دنبال فیلم‌هایی است که داستان‌هایشان در پی فرار از واقعیت بوده و فقط مردم را سرگرم کرده و توجه‌شان از مسائل مهم روز جامعه را پرت کند. برای مثال، در حالی که توجه تمام دنیا به تجاوز ارتش اسرائیل به غزه و کشتار زنان و کودکان بی‌گناه در آنجاست، میلی می‌گوید مسائل دیگر کشورها ارتباطی به او و دولتش و همچنین مردم ندارد و نباید درباره آن صحبت کرد. این درحالی است که طی هفته‌های گذشته، هنرمندان آرژانتینی هم مثل بسیاری از همکاران جهانی خود علیه نسل‌کشی در غزه اعتراض و راهپیمایی کرده و ازدولت آمریکا خواستند حمایت خود از عوامل کشتار را قطع کند. 

کیکاوس زیاری| گروه فرهنگ و هنر