خاطره‌بازی با سلطان و شبان

خاطره‌بازی با سلطان و شبان

روزهای ابتدایی مهر که همیشه با هفته دفاع‌مقدس همراه است، برای خیلی‌ها یادآور دهه60 با تمام سختی‌ها و زیبایی‌هایش می‌شود؛ دورانی که تلویزیون تلاش می‌کرد در کوران جنگ تحمیلی و ابتدای انقلاب، کنار مردم باشد تا ضمن سرگرمی، فرهنگ‌سازی لازم را هم انجام دهد.

مجموعه‌ها و سریال‌های بسیاری در آن زمان تولید و روانه آنتن شد که صحبت از آن خاطره‌انگیز است. خیلی‌ها وقتی صحبت از فیلم و سریال‌های آن زمان می‌شود، یاد تلویزیون‌‌های سیاه و سفید قدیمی می‌افتند که انتخاب‌های محدود داشت اما همیشه کنار مردم بود و پخش بسیاری از مجموعه‌ها، خیابان‌ها را خلوت می‌‌کرد.  ازجمله مجموعه‌های ساخته شده در این دهه که در روزهای پخش، مخاطبان بسیاری داشت، مجموعه «سلطان و شبان» بود که در ژانر کمدی و به کارگردانی داریوش فرهنگ تولید شده بود. 
این مجموعه درباره سلطانى بود که کابوس عجیبى دید و خوابگزار اعظم تعبیر آن را تیرهاى بلایى دانست که در تاریخ معینى ‌از ماه بر سرش فرود خواهند آمد. سلطان از این موضوع وحشت کرد و در بستر بیمارى‌ افتاد. 
وزیر اعظم، سلطان بانو و خوابگزار اعظم راه‌حل این مشکل را جایگزین‌کردن شخص دیگرى به جاى سلطان دانستند تا خطر بگذرد. پس هماى سعادت را رها کرده و پرنده بر شانه شبان ساده‌دلى فرود آمد که شباهت غیرقابل تصورى به سلطان داشت. شبان را به قصر آوردند و رداى سلطانى‌ بر او پوشانده و سلطان را نیز در جامه شبانى به ده او فرستادند.  تلخک و دوست کاتبش که متوجه تغییر رفتار سلطان شده‌ بودند به جست‌وجوى حقیقت پرداختند و سرانجام تلخک جانش را در این راه از دست داد. 
سلطان و شبان در سال۱۳۶۲ آغاز و در سال ۱۳۶۳ از شبکه یک سیما پخش شد. مهدی هاشمی و داریوش فرهنگ، فیلمنامه این سریال را در قالب افسانه‌ای کهن نوشته‌ بودند که توانست در همان سال و با وجود حال و هوای جنگ، توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کند. روایت یکدست و بازی‌های حرفه‌ای از جمله مواردی است که در بیان ویژگی‌های سریال ماندگار سلطان و شبان باید به آن اشاره کرد. 
محمد مطیع، بازیگر نقش وزیر اعظم در سریال سلطان و شبان پیش از این دلیل اصلی ماندگاری این مجموعه را عشق دانسته و گفته بود: تک‌تک بچه‌هایی در این پروژه به کار عشق می‌ورزیدند و عاشقانه کار می‌کردند. این طور نبود که برای پول کاری انجام دهند. همه این مجموعه را دوست داشتند و دست به دست هم دادند تا باری را از این مجموعه بردارند. 
دراین مجموعه هاشمی(سلطان و شیرزاد شبان)، محمد مطیع (وزیر اعظم)، زنده‌یاد حسین کسبیان (تلخک)، مرحوم محمدعلی کشاورز (خوابگزار اعظم)، مرحوم احمد آقالو (کاتب)،علیرضا مجلل (مقام لشکری)، سیاوش طهمورث (مقام کشوری)، صادق هاتفی (مقام تشریفات)، زنده‌یاد جمشید لایق (مقام خزانه‌داری)، حسین محجوب (روستایی) و زنده‌یاد اکبر دودکار (محافظ) به ایفای نقش پرداخته بودند تا روایتی از یک سلطان کوته فکر و خوشگذران را به تصویر بکشانند. سلطان و شبان که یادگار روزهای دهه60 بود از این هفته به شبکه آی‌فیلم می‌رسد تا یادآور روزها و یک دهه خاطره با تلویزیون باشد. 

رها فاطمی | گروه رسانه